The Regeneration Lab

Natuurinclusief Onderwijs in Nederland - Aflevering 11: Wageningen University & Research, Wageningen

Bas van den Berg Season 5 Episode 12

Natuurinclusief Onderwijs in Nederland 

Aflevering 10: Keuzevak 'Exploring Regenerative Cultures for Sustainability', Wageningen University & Research. 

Welkom bij de podcasterie over natuurinclusief onderwijs in Nederland. Waar we van onderwijsinstellingen leren hoe natuurinclusief onderwijs bij hen toegepast wordt, wat leidende principes zijn en hoe het in de praktijk uitpakt. 

In deze aflevering zijn we op bezoek bij het keuzevak: 'Exploring Regenerative Cultures for Sustainability', Wageningen University & Research. 

Voorlopige principes: 

🌿 1. Natuur als basis van leren en leven 

Natuur is overal, maar wordt in het dagelijks leven en onderwijs vaak over het hoofd gezien. Door de natuur meer centraal te stellen, kunnen studenten hun fysieke grenzen, kwetsbaarheid en verbondenheid met het grotere ecosysteem ontdekken. De natuur kan een leraar en persoonlijke begeleider zijn, waarbij spel, nieuwsgierigheid en zintuiglijke ervaringen een belangrijke rol spelen. 

💚 2. Emotionele en culturele verbinding met de natuur 

Een regeneratieve cultuur vraagt om een bewuste omgang met relaties tussen mensen, maar ook tussen mensen en natuur. Door ruimte te bieden voor gesprekken over klimaatverandering en biodiversiteitsverlies, kunnen studenten hun gevoelens onderzoeken en mogelijk omzetten in liefde en zorg voor de natuur. Het introduceren van kleine rituelen of gebruiken kan bijdragen aan een cultuur waarin dankbaarheid en vervulling meer aandacht krijgen. 

🤝 3. Samen leren: docent en student als gelijkwaardige ontdekkers 

Eerlijkheid, kwetsbaarheid en speelsheid kunnen een waardevolle basis vormen voor natuuronderwijs. Docenten en studenten kunnen samen leren, waarbij de wijsheid van de student wordt erkend en benut. Buiten zijn kan afleiding verminderen (zoals telefoons) en drempels verlagen om echt in verbinding te gaan. Met humor en kleine ontdekkingsopdrachten kan nieuwsgierigheid worden aangewakkerd en betrokkenheid vergroot. 

 

Links genoemd in de aflevering 

 

Call to Action 

Wil je meer weten? Of onderdeel woorden van de beweging die zich inzet voor meer natuurinclusief onderwijs? Volg het Collectief Natuurinclusief op LinkedIn en schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Of mail onderwijs@agendanatuurinclusief.nl.