The Regeneration Lab
Welcome to The Regeneration Lab. The podcast of the Regenerative Thinking research group at the the Mission Zero centre of expertise at The Hague University of Applied Sciences, where we conduct integrated research to come up with regenerative solutions for a more sustainable future. Each episode features a leading educator, activist, professor, or researcher who is already engaging in more regenerative forms of higher education. Join us on this journey as we discover how these educational innovations emerged, how they are practiced, and the beautiful futures that are envisioned for more regenerative higher education. Along the way we will explore the systemic and personal challenges, barriers and opportunities that our awesome guests are facing to do this. You can reach out through mission-zero@hhs.nl to respond or connect to any of the episodes!
The Regeneration Lab
Conscious Business Bewust Leren || Aldo van Duivenboden
In deze aflevering van The (Re)generative Education Podcast ga ik het gesprek aan met Aldo van Duivenboden aanjager van onderwijsinnovatie bij Saxion Hogeschool waar hij o.a. aanvoerder is van het conscious business lab en actief betrokken is bij het Saxion onderwijs innovatiehub. Hij heeft via een honoursprogramma onderwijsvernieuwing teweeggebracht in de Saxion Hogeschool, waarbij een focus ligt op het ontwikkelen van binnen-naar-buiten. Van je eigen talent en het identificeren van je meest ware zelf en die voeden. Hij ziet een potentiële leidende rol voor het onderwijs waarbij de wereld een aantal uitdagingen kent (klimaat, armoede e.d.) en het onderwijs een centrale en neutrale positie in kan nemen om dat collectieve leerproces te regisseren. Dit verreist dat we ons openstellen om samen te leren i.p.v. uitgaan van een positie van alwetendheid.
In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:
- We moeten beginnen in het onderwijs met het helpen van jongen mensen met het verbinden met het diepste van wie ze zijn.
- Het onderwijs moet ook mee veranderen met de tijden, wat hebben de studenten nodig om hun volle zelf te kunnen worden en daarom onderwijs ontwerpen.
- Dit soort onderwijsvernieuwing vraagt vaak meer uren dan toegewezen zijn/kan worden. Maar ook openheid en kwetsbaarheid als onderwijsteam.
- De grootste uitdaging voor deze talent-gebaseerde vorm van onderwijs is het afstappen van de drang naar voorspelbaarheid en controle die gepaard gaat met industriële organisaties zoals een grote hogeschool.
- Hij pleit om minder of zelfs geen onderscheid te zien tussen de kas en de klas, we zijn allemaal lerend ongeacht waar je werkt en hoe oud je bent.
- Hij ziet een transformatie van onderwijs waarbij de grote uitdagingen centraal staan gevolgd door persoonlijke ontwikkeling gevolgd door het halen van een opleiding en ziet dit als 180 graden andersom dan nu.
Externe Links:
(1) Aldo van Duivenboden | LinkedIn
Aldo van Duivenboden – Betekenisvol werken aan een bloeiende wereld (nieuwe-zaken.nl)
Aldo van Duivenboden – Aldo van Duivenboden (nieuwe-zaken.nl)
Positief het nieuwe jaar in: 'Ik kies ervoor om de goede dingen te zien' | Hogeschool Saxion