The Regeneration Lab
Welcome to The Regeneration Lab. The podcast of the Regenerative Thinking research group at the the Mission Zero centre of expertise at The Hague University of Applied Sciences, where we conduct integrated research to come up with regenerative solutions for a more sustainable future. Each episode features a leading educator, activist, professor, or researcher who is already engaging in more regenerative forms of higher education. Join us on this journey as we discover how these educational innovations emerged, how they are practiced, and the beautiful futures that are envisioned for more regenerative higher education. Along the way we will explore the systemic and personal challenges, barriers and opportunities that our awesome guests are facing to do this. You can reach out through mission-zero@hhs.nl to respond or connect to any of the episodes!
The Regeneration Lab
Onderwijs voor Betekenis || Kees Klomp
In deze aflevering van The Regenerative Education Podcast ga ik het gesprek aan Kees Klomp, lector betekeniseconomie bij de Hogeschool van Rotterdam en co-founder van het Thrive Institute. Hij is actief aanjager van nieuw economisch denken en het transformeren van het hoger onderwijs om dit betekenisvoller te laten maken. Hij pleit voor een onderwijs wat aansluit aan de transitie naar een regeneratieve en betekenisvolle samenleving gebaseerd op wederkerigheid, compassie, liefde en lef. Dit brengt hij o.a. in de praktijk door het fieldlab betekeniseconomie bij de Hogeschool van Rotterdam. Hij schetst een heilige drie-eenheid van de betekeniseconomie als crux van regeneratief onderwijs namelijk empathie, altruïsme & compassie.
In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:
- De origine van betekenisvol denken in het boeddhistische denken met een nadruk op wederkerigheid, compassie, liefde als kwaliteiten van betekeniseconomie.
- Het belang van compassie en bijdrage aan de maatschappij als uitgangspunten van betekenisvolle bijdrage aan het leven.
- De kracht van intrinsieke motivatie om een bijdrage te leven aan de samenleving.
- De kracht van kwetsbaarheid.
- Het belang van het kunnen internaliseren door middel van een openhouding.
- Het belang van het creëren van momenten, ervaringen en systemen die speer-in-the-chest ervaringen kunnen bewerkstellingen en de ruimte te geven binnen onderwijs om in dienst te zijn van het oplossen van deze problemen.
- De kracht van mensen aansprakelijk stellen als hoogste doel van betekenisvol onderwijs.
- Het belang van radicaal egalitaire structuren in onderwijs waarbij verschillen tussen organisaties, docenten en studenten geminimaliseerd worden.
- Het belang van adaptief curriculum co-creëren in het moment, afhankelijk van wat de lerende nodig hebben om dienstbaar te zijn voor de uitdagingen die aangepakt worden.
Externe Links:
https://www.thriveinstitute.nl/
https://www.purposepeoplepractice.nl/kees/
https://www.linkedin.com/in/kees-klomp-5029b54/?originalSubdomain=nl
https://www.hogeschoolrotterdam.nl/onderzoek/lectoren/business-innovation/lectoren/Klomp-Kees/