The Regeneration Lab

Onderwijs is een Feestje || Dinant Roode

Bas van den Berg Season 3 Episode 9

In deze aflevering van The Regenerative Education Podcast ga ik het gesprek aan met Dinant Roode, Hogeschoolhoofddocent bij de Hanze Hogeschool in Groningen waar hij als professional learning rebel verbonden is aan het instituut voor sport studies waar hij bijdraagt aan de transformatie van het instituut en de vier tal opleidingen die dit instituut aanbiedt. Hierbij gaat hij uit van de centraliteit van persoonlijke leerroutes waarbij praktijkvraagstukken echt centraal staan.  Dinant is tevens een gecertificeerde learning archer vanuit Kaospilot in Denemarken, wat hij ter harte aanraadt aan ieder. Hij ziet kansen voor hoger onderwijs om als een feestje te zijn, leuk, gezellig, en betekenisvol wanneer dit aansluit aan complexe vraagstukken die we in de maatschappij tegenkomen.  

In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:  

  1. Het belang van aan de boom schudden – het blootleggen en dialoog aangaan over de aannames die we gezamenlijk te hebben over ‘goed’ onderwijs en ‘goed’ leren.   
  2. Het belang van het openstellen van het co-bepalen en co-creëren van de inhoud van leerervaringen om te kunnen aansluiten bij praktijkvragen.  
  3. Het belang van het herzien en herdenken van onze opdracht als hoger onderwijsinstellingen als betekenisvolle kennispartners in de regio.  
  4. De kans van zien van hoger onderwijs als plek waar in gezamenlijkheid aan complexe praktijkvraagstukken mag worden gewerkt.  
  5. Het belang om niet in de positie te gaan zitten van de ‘almachtige docent’, zelfs wanneer dit gevraagd wordt door de student.  
  6. De kracht van de wet van sinterklaas, vraag wat je wilt hebben anders krijg je iets anders d.m.v. de IDRT-intentie en deze verduidelijken in samenspel, die gaan we dan doen (I Do) vanuit een gezamenlijke ervaring als vertrekpunt. Daarbij worden ook Regels (R) samen opgesteld voor de leeromgeving en altijd binnen een afgestemde hoeveelheid tijd (T).  
  7. Het belang van inplannen en inzetten van langere tijdsblokken van dagdelen, dagen of zelfs meerdere dagen i.p.v. lessen.  
  8. Het belang van het bij elkaar brengen van pioniers die al actief zijn in de vele HBOs om dit soort vormen van onderwijs in de praktijk te brengen.  
  9. De noodzaak van transformatie van collectieve onderwijs aanname.  
  10. Het sturen vanuit management op het omscholen van docenten om op dit soort manieren te kunnen werken.  

Externe Links 

https://dinantroode.com/ 

https://www.linkedin.com/in/dinantroode/?originalSubdomain=nl 

https://hanzemag.nl/da-vinci-teelt-ondernemersgeest/ 

https://trenducation.wordpress.com/over/ 

https://www.kaospilot.dk/